{{countItems()}}

Verdi: Otello

Sonya Yoncheva

  • Дата на издаване: 09.09.2016
  • Компания: Sony Music
  • Жанр: Kласика
  • Сподели:
  • Сподели:

На 09/09 септември излиза най-новият DVD & Blu-ray албум от продукциите на Метрополитън опера - „Verdi: Otello“ – с участието на сензационното българско сопрано Соня Йончева. У нас албумът се разпространява от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical .

„Otello“ на Метрополитън опера показва шедьовъра на Верди в съвсем нов прочит. Постановката „Отело“ е дирижирана от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисирана от носителя на наградата „Тони“ - Бартлет Шер, Световноизвестният латвийски тенор Александърс Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър без черен грим на лицето, а действието е пренесено в края на 19-ти век. Предизвикателствата не спират дотук – бродуейският сценограф Ес Девлин, работеща за първи път в „Метрополитън“, е създала за Отело и Дездемона впечатляващ, постоянно променящ се стъклен замък, зад чийто стени публиката може да види бурното море в началната сцена или пълзящите мъгли, които постепенно сякаш го превземат.

През същите прозрачни стени, коварният Яго, изпълнен от забележителния  баритон Желко Лучич, следи Касио, един от водещите тенори на „Метрополитън“ Димитри Питас – за да намери точния момент за отмъщението си, и Отело - за да може по-добре да влезе под кожата му. После, когато подозренията са посяти, следенето става всеобщо... С постановката, посветена на 200-годишнината от рождението на Верди, е открит последния сезон на „Метрополитън“.

А отзивите за спектакъла неизменно отбелязват, че истинското откритие в него е българката Соня Йончева в дебюта й като Дездемона. „Българското сопрано Соня Йончева, само на 33 години, е готова за зашеметяваща кариера. Пищният й глас звучи с точно достатъчно земен нюанс и текстура да балансират блясъка на пеенето й. Коя друга днес би могла да изпълни „Песента на върбата“ и „Аве Мария“ толкова красиво?“ - пише „Ню Йорк Таймс“. А „Гардиън“ отбелязва: „Антоненко е първият Отело без черно лице в оперната история, но голямото музикално събитие е ослепителната Соня Йончева“.

Още от Sonya Yoncheva:

×

{{album.format}} | {{(album.promoprice > 0 ) ? album.promoprice : album.price}} лв.

- +